czwartek, 11 sierpnia 2016

#bezjoja ,przpis na redukcji - fitmuffinki o smaku pizzy

Trzymałam się ściśle przepisu, ale podwoiłam ilość. Przepis jest godny polecenia.  
Muffinki są smaczne i ładnie wyglądają, chociaż polecam podawać je z dipem. 
W poniedziałek  na blogu pojawił się przepis na muffinki, które były hitem podcas przyjęcia urodzinowego Szwagra. 
Niestety, nie były one fit! Postanowiłam, troszkę pokombinować i sprawdzić, czy uda mi się stworzyć przepis na muffiny w wersji light. 
Fitmuffinki o smaku pizzy


Składniki na 8szt.:
100g zmielonych otrębów (50g pszennych, 50g owsianych)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
1/4 szklanki kefiru
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1/5 kuli sera mozzarella
200g piersi z indyka
1/4 czerwonej papryki
pomidor
świeża bazylia

Na początku przygotowujemy składniki: kroimy pierś z indyka w drobną kosteczkę, posypujemy dowolnymi przyprawami i przesmażamy na patelni bez tłuszczu. Kroimy paprykę, ser mozzarella tarkujemy.
Do jednej miski przesiewamy zmielone otręby, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylię). W drugiej misce dokładnie mieszamy ze kefir, mleko i żółtko jaja. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy.Dodajemy ubite białko jaja, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałe składniki i 2/3 sera mozzarella, wszystko mieszamy łyżką.  
Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek*.Każdą muffinkę posypujemy mozzarellą i układamy pokrojonego pomidora.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. 

Wyjmujemy i studzimy, jako dekoracje i dopełnienie smaku układamy listki świeżej bazylii
* polecam użycie sylikonowych foremek (łatwiej jest wyjąć muffinki)

Osobiście uważam, że są dużo smaczniejsze  i wilgotniejsze od "oryginalnych"
Tak prezentuje się wartość kaloryczna wszystkich muffinek: 
Jedna muffinka ma 88,9kcal. w tym B =9,8 W=4,8 T=2,23
Smacznego,
Natalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...